Kerstin Nygren (s) positiv till gemensamt kulturbolag

Ett scenkonstbolag för hela länet som drivs av landstinget och kommunerna tillsammans, och med säte i Sundsvall.

Det är vad landstingets utredare Christer Nyhlén kommer att föreslå när han presenterar sin utredning om hur kulturen ska organiseras.

Kerstin Nygren är socialdemokratisk ordförande för kulturdelegationen i Landstinget, och hon tror på idén om ett gemensamt kansli i Sundsvall.

- Visst kan man förbättra marknadsföringen genom att jobba för flera stycken samtidigt, ha personalresurser, lönehantering och annat gemensamt, säger Kerstin Nygren.

Men hon menar att ingen kommer att behöva flytta. Hos Musik i Västernorrland i Sollefteå finns det oro bland personalen över att behöva flytta till Sundsvall, när man dessutom nyligen flyttat från Härnösand. Men det behövs inte flyttas runt en massa menar Kerstin Nygren.

- Det finns ju redan där i Sundsvall, säger hon.

Enligt henne kan kulturinstitutionerna få bättre styrka genom att göra gemensam sak på flera områden, eftersom det är splittrat idag med olika orter och olika driftsformer.

Just att det ska drivas i bolagsform ska inte behöva innebära några försämringar för insynen i verksamheten, menar Kerstin Nygren.

- Jag har ju aldrig förespråkat bolag, men just nu är det en juridisk form som fungerar allra bäst och jag kommer personligen inte gå med på att det drivs i bolagsform om det inte blir en offentlig insyn, säger Kerstin Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".