Camilla Svensson, moderat gruppledare i fullmäktige i Örnsköldsvik är kritisk till hur bemanningen sköts inom omsorgen i kommunen. Foto: Lennart Sundwall/SR

Brister i omsorgen i Örnsköldsvik skapar debatt

"Åtgärder är vidtagna"
1:29 min

Omsorgsnämnden i Örnsköldsvik har ett minus på fem miljoner kronor. Orsaken är bland annat att man åkt på dubbla kostnader när man kallat in vikarier, trots att det funnits ordinarie personal tillgänglig i en poolverksamhet.

Bristande resursplanering uppges vara ett av skälen och den ska nu förbättras. Pool-pass och ett sätt att arbeta bort deltider till förmån för heltider eller 75 procentiga anställningar ledde till det här systemet. Pussel som lagts och som väckt reaktioner. Poolsystemet som infördes för några år sedan och en bristfällig resursplanering har lett till dubbeljobb och därmed stora kostnader för kommunen. 

– Det är ju fel och ett ineffektivt system som måste åtgärdas. Det här är en stor fråga som vi omedelbart ska diskutera. Redan ikväll inom alliansen, säger Camilla Svensson, gruppledare i fullmäktige för moderaterna.

Åtgärder är till en del vidtagna säger Anna-Belle Strömberg, resursplanerarna har flyttat ut till boendecheferna, poolområdena har gjorts mindre och rena pooltjänster för anställda som vill jobba så har införts.

– Det gick nog lite för fort den dagen detta infördes, säger Anna-Belle Strömberg till P4 Västernorrland. Där har vi anledning att vara självkritiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".