Flera unga till sjukhus efter användning av nya nätdrogen spice

1:16 min

Den senaste tiden har det kommit flera larm om ungdomar i länet som använt nätdrogen spice. Det har lett till ambulansfärder till sjukhus, och senast i helgen blev en sexton- och en sjuttonåring skjutsade akut från en fest.

Josef Wiklund på brottsförebyggande enheten på polisen i Västernorrland tycker att det är olyckligt att drogen kategoriseras som "lätt".

– Det är en mycket farlig drog. Man blandar upp det med aceton, så det är kemikalier och det finns inget naturligt i den, säger han.

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabisliknande ämnen som sprayas på örter eller gräs och sedan röks.
Kunskapen om ämnenas skadlighet är begränsad enligt centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, men överläkare Kai Knudsen på sahlgrenska universitetssjukhuset säger till göteborgsposten att drogen skulle kunna leda till livshotande kramper och njutsvikt vilket i sin tur kan leda till dialys för resten av livet.

Josef Wiklund på polisen i Västernorrland berättar varför drogen är populär bland de unga.

– Den är lättillgänglig. Det finns mängder av ställen på internet där man kan köpa den och innan en variant av den blir narkotikaklassad brukar försäljarna ha rea på den varianten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista