1 av 3
Redan en och en halvtimme innan mötet kom de första och klockan sju var lokalen i Hullsta gård absolut fullsatt. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Jag skulle vilja avsätta dem allihop; Så förbannad är jag! sa Birgitta Näsström efter sin diskussion på tumanhand med landstingsdirektören Anders L Johansson. Birgitta har för andra gången drabbats av bröstcancer och opererades så sent som i torsdags. Stafettläkarsystemet gör att hon bara under sommaren träffat 11 olika läkare. Cancervården fungerar sämre nu än för tolv år sedan då jag fick cancer första gången, säger hon. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Panelen, från vänster: Jacomina Beertema, Margareta Rödén, Inger Bergström, Anders L Johansson. Foto Ulla Öhman

Fullsatt i Sollefteå när landstinget informerade om sjukhusplanerna

1:47 min

Det blev mycket diskussioner och många frågor men kanske inte så många svar. Sollefteåborna var ganska kallsinniga efter mötet i går kväll då landstingsledningen informerade och förklarade VARFÖR man vill flytta canceroperationer från Sollefteå sjukhus.

Att det handlar om en nationell cancerstrategi och inte bara något som händer här i Västernorrland, det slog Margareta Rödén, landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör fast när hon inledde mötet.

En statlig utredning kom 2009 fram till att svensk cancervård nog var bra men att den var splittrad och utförs av allt för många aktörer utan någon långsiktig handlingsplan.

Det kallas nivåstrukturering, det som ska vara lösningen på problemet. Det innebär helt enkelt att man beslutar vem som gör vad i allt som rör, i det här fallet, cancerpatienter.
Vissa canceroperationer kan göras på många sjukhus, andra kanske bara på ett sjukhus i varje län. Riktigt sällsynta cancerformer kommer förmodligen bara att opereras på ett enda sjukhus i hela Sverige, sa Margareta Rödén.

RCC Norr, Regionalt cancercentrum för de fyra nordligaste landstingen, utredde och kom fram till ett förslag som landstingsfullmäktige sedan sa ja till i juni i år.
Och det är det beslutet som många i Sollefteå nu vill riva upp.

– Varför ska grovtarmscancer opereras i Sundsvall och Örnsköldsvik fast landstingets egna statistik visar att treårsöverlevnaden är högre bland de som opererats i Sollefteå än på de båda andra sjukhusen, ifrågasatte en läkare i publiken.

Svaret var att studier visat att stora enheter gör bättre kvalitativa resultat än små, blev svaret från Margareta Rödén.
Fast i det här fallet stämmer det ju inte, påpekade läkaren.

Överhuvudtaget var det två helt olika bilder av verkligheten som presenterades av landstingsledningen och av personal från Sollefteå sjukhus. Och det kan vara en stor anledning till den oro som finns, kommenterade landstingsdirektör Anders L Johansson i sitt slutord. Han lovade bättre kommunikation i fortsättningen mellan landstingsledningen och personalen.

Andra frågor som dök upp från publiken var till exempel?

--Vad ska Sollefteå sjukhus få som kompensation för de operationer som tas bort?

--Alla våra sjukhus kommer att få mer operationer eftersom vi ska klara fler själva och inte skicka så många patienter till andra län, svarade Jacomina Beertema (M), ordförande i landstingets Hälso- och Sjukvårdsnämnd som ansvarar för verksamheten vid sjukhusen i Västernorrland.

Applåder blev det till moderata Sollefteåpolitikern Bengt Sörlin som själv var med och fattade beslut om operationsflytten i juni.

– Ja, vi var ett enigt fullmäktige men nu är vi ett enigt fullmäktige som inte har full koll på vad beslutet egentligen innebar, sa Bengt Sörlin och krävde att besluet ska skjutas upp tills man hunnit gjort en ny och ordentlig konsekvensbeskrivning.

Samma krav har framförts från läkarhåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista