Checklista: Så avslöjar du bluffmejlen

5:18 min

Bluffmejl. Nästan dagligen slinker ett eller annat igenom och försöker få dig att tro t ex att din betalkorttjänst är på väg att löpa ut, att du betalat dubbel telefonräkning och ska få tillbaka osv. Men det finns vissa knep för hur du lätt avslöjar bluffen.

Anne-Marie Eklund Löwinder säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur och en av Sveriges främsta experter på IT-säkerhet.

Är det bara en känsla man får eller har den här typen av bluff-försök ökat?

– Det går i vågor kan man säga, för de allra flesta av oss har skräppostfilter som förskonar oss från en del av eländet, men de som skickar ut de här är också ganska duktiga på tekniken så de lär sig gå runt filtren och då upplever vi att det blir fler, och sedan förbättras filtren ett tag och det blir mindre. Men jag tror att mängden är i princip konstant, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Hur kan man skydda sig?

– Det bästa är ju att man är lite sunt misstänksam mot det mesta man får, man ska aldrig svara på e-post där man inte känner igen avsändaren, utan att kolla lite extra. Språket är en annan sak även om det blivit bättre med tiden så är det ofta ett ganska taskigt språk. En annan sak är också att om det är så att du inte köpt en lott eller deltagit i en tävling så är det inte så sannolikt att du har vunnit. Verkar det vara för bra för att vara sant så är det förmodligen inte sant heller, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Är det risk för virus och sådant i de här mejlen?

– Absolut, och har man html-mejl där man ser bilder och loggor och figurer då är det svårare att genomskåda det, än om man har ren textmejl, då ser man länkarna hur de ser ut och då syns det tydligt att det inte har med t ex banken att göra. Och de här länkarna kan leda till sidor som innehåller en skadlig kod som du får på din dator. Det ska man vara försiktig med att klicka på länkar som man inte vet att man väntar på eller inte känner igen avsändaren. 

Ska man polisanmäla sådana här mejl?

– Det varierar. Om det är svensk spam man fått så kan man anmäla det till Konsumentverket. Men det är ju ett bedrägeriförsök och jag tror att man ska anmäla så polisen får veta statistiskt hur ofta händer det här, vilka händer det och så vidare, så de kan veta hur problemet ser ut och kan sätta in motåtgärder. För om ingen polisanmäler, då finns det heller inget underlag för polisen att lägga resurser på ett sådant här problem, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.


Checklista: Så avslöjar du att mejlet är en bluff

  • Språket: Är det konstigt? Stavfel, konstig meningsbyggnad, fel ordval etc
  • Mejladressen: här är kreativiteten stor t ex en extra bokstav kan ha smugit in i företagsnamnet eller man använder uttryck som "kontrolleravisa" och dyligt
  • Avsändaren: Kom ihåg att t ex banker mejlar aldrig sina kunder, kolla också med den som det påstås komma från, ofta har bolaget som blocket eller telebolag en varning på sin sida. Annars ring eller mejla och fråga!
  • Googla: Om man tar en bit av ämnesraden eller en bit av innehållet så får man snabbt träffar på att det är bluff.
  • Var allmänt kritisk: Utgå alltid från att låter det för bra för att vara sant så är det det.

Så kan du skydda dig:

  • Se till att ha ett uppdaterat virusprogram.
  • Uppdatera operativsystemen: har du stängt av automatiska uppdateringar? Slå på den igen!
  • Lämna aldrig ut kontonummer eller kreditkortsnummer via mejl eller telefon.
  • Gör aldrig förskottsbetalningar.
  • Klicka inte på länkarna om du är det minsta osäker.