Timråbon Jonas Nordin blev Årets västernorrlänning för 19 år sedan

9:41 min

Jonas Nordin från Timrå utsågs som 12-åring till Årets Västernorrlänning. Det var 1994, och än idag är han den yngsta som fått utmärkelsen.

Jonas Nordin och några kompisar vid Böleängen i Timrå hade byggt en trädkoja som revs efter synpunkter av några närboende i området. I ilskan över det fick 12-årige Jonas kommunen att bygga en äventyrslekpark inte långt därifrån. En drivkraft som imponerade på P4 Västernorrlands lyssnare som röstade fram honom till Årets västernorrlänning.

– Det var ju kul att bli uppmärksammad som barn, säger han. Jag minns att det var jag som sa att jag ville ha plakatet i en guldram, säger Jonas Nordin.

Han minns också att en del retade honom för all uppmärksamhet han fick, att han var med i radion och tidningarna och sådant.

– Men det var min sak som jag hade fått, så jag var stolt över det, säger Jonas Nordin.

Han tror att uppmärksamheten och utmärkelsen gav honom extra självförtroende och det har gjort att han har vågat saker han kanske inte gjort annars.

– Jag jobbade ett tag och städade i EON Arena och då blev det på något vis att jag fick en ledarroll så att jag gick in och tog mycket ansvar, det tror jag inte att jag vågat annars, säger han.

När lekparken byggdes så hade han en aktiv roll och fick komma med synpunkter under byggets gång. I samband med det utsågs han också till "den yngsta byggledaren i Sverige". Han hade ett tag också funderingar på att satsa på den branschen, en tid jobbade han som snickare, men idag är det andra byggen som han ägnar sig åt - som IT-arkitekt.