1 av 2
Geneskolan blir en av av flera skolor som tar sig an arbetsmarknadskunskap åren framöver. Foto: Lennart Sundwall/SR
2 av 2
Arbetsmarknadskunskap på skolschemat i Örnsköldsvik: Anna Edblad, VD industrigruppen, Astrid Täfvander, förvaltningschef bildningsförvaltningen, Anders Faager, ansvarig grundskolan och Elisabeth Wedin, samordnare syoverksamheten. Foto: Lennart Sundwall/SR

Arbetsmarknadskunskap på schemat hos skolor i Örnsköldsvik

Hugo Eriksson,15 år:Det var väldigt lärorikt
4:09 min

Ett nytt skolämne-om än bara i projektform de tre kommande åren- dyker upp på högstadiet och gymnasiet i Örnsköldsvik under vårterminen. Som andra kommun i landet finns arbetsmarknadskunskap på schemat.

Knappt 3.500 elever på högstadiet och gymnasiet ska från och med vårterminen 2014 få en rejäl inblick hur arbetsmarknaden ser ut åren framöver. Vilka jobb är heta, vilka utbildningar krävs o.s.v.

Det här är inget nytt skolämne ännu så länge men tre projektår ska visa om arbetsmarknadskunskap har kommit för att stanna i skolan.

--Jag är övertygad om att det blir en fortsättning, säger Astrid Täfvander, förvaltningschef hos bildningsförvaltningen.

Projektet är ett samarbete främst mellan kommunen/skolan och företagslivet i nolaskogs. Sex miljoner finns i ett nybildat bolag och pengarna kommer bl.a. från länssstyrelsen och landstinget. Två unga kommunikatörer har precis anställts och det är dessa som ska hålla i inspirationsträffarna ute i skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".