Man ska inte alltid träna. Foto: Ann Hagman/SR

Tio tillfällen då du ska undvika träning

Man ska röra på sig en halvtimme varje dag för att hålla sig frisk. Men det finns gånger då det är bättre att låta bli. P4 Morgons träningscoach Susanne Liukkonen har listan.

När väljer du att inte träna? Kommentera!

Ja, det finns alltså gånger då man hellre ska hoppa över träningen än tjura på. Du har en lista på tio punkter så kör igång! Intro: Ibland behöver kroppen vila helt från träningen, ibland räcker det med en förändring i träningen. Det kan hända alla, även elitidrottare: Träningen flyter fantastiskt och trots den hårda träningen har du krafter kvar att lägga in en högre växel. Men så plötsligt blir resultaten/prestationerna allt sämre. I värsta fall kan kroppen bli helt utbränd; att kliva ur sängen kan kännas lika ansträngande som intervallträning.

1. Vikt
Du har oavsiktligt gått ner i vikt. Normalt är en två-procentig viktnedgång från en dag till en annan och det kan vara ett tecken på att du har druckit för lite före eller efter gårdagens träningspass. Men vid större ras kan vara en väckarklocka. Att väga sig regelbundet kan vara bra, om du tränar hårt, för att se att det inte går ned för drastiskt. Men om du är lite övervikitg skadar det inte att "rasa" lite. Bara du känner att du har kontroll och kan hålla i ditt beteende och mönster, som kost och andra levnadsvanor. Det är inte hälsosamt att panikbanta.

2. Puls
Ta din vilopuls på morgonen för n hög vilopuls kan visa att du har en infektion i kroppen, eller att du är stressad psykiskt eller fysiskt. Därför kräver ett ansträngande träningspass i kombination med en stressig arbetsdag eller livssituation extra vila för att kroppen ska kunna återhämta sig. Det är inte alls svårt att mäta sin vilopus och det är en väldigt bra värdemätare på hur man mår. Jag försöker som idrottslärare få in det i undervisningen genom olika uppgifter. Mät pulsen på halsen under 15 sekunder, multiplicera sedan med 4 för att få antal slag per minut. Det är individuellt så man bör mäta vid "normalt" tillstånd för att ha något att jämföra med. Gunde Svan var extrem med 35 slag... Mer normalt är nog 60.

3. Vätskebalans
Om urinen är mörk är det dags att reagera! Det kan bero på att du ätr extra vitaminer eller viss mat, men du kan också vara uttorkad. Mörk färg signalerar vätskebrist. Ge dig inte ut på ett löppass om du misstänker att du har vätskebrist. Vätskebalansen tar lite tid att återställa också. Kroppen tar upp ca 2,5 dl per 15-20 min, så ungefär en knapp liter per timme klarar kroppen av att ta till sig. Att bälja i sig mängder av vatten tjänar inte något till. Det rinner igenom systemet.

4. Energinivå
Om du är jättetrött plötsligt är inte allt som det ska. Träning kan i viss utsträckning motverka mental trötthet, men om kroppen säger ifrån kommer det inte att fungera. Den som är trött i knoppen blir trött i kroppen. Lyssna på kroppen, vila och träna lätt. Öka träningsdosen när du är piggare. Gäspar, tungt huvud och kort stubin är tecken på att du har dålig energi. Lågt blodsocker (att du är godissugen) och snuva är andra tecken

5. Humör
När kroppen och hjärnan stressas av för mycket träning eller andra orsaker överproducerar kroppen stresshormoner, vilka påverkar hälsan negativt. Irritation och nedstämdhet är dåliga tecken. Träna lätt, vila och försök hitta strategier att gå ner i varv. Jag tror att man måste fundera över varför man är på dåligt humör också. Är man det för att man är trött bör man nog inte träna hårt utan bara mer ut och lufta kropp och knopp. Är man däremot på dåligt humör för att man bråkat eller att det hänt något gör det gott att gå ut och köra med kroppen lite - att "rensa hjärnan", brukar fungera på mig i alla fall!

6. Skador
Du känner smärta genom träningsvärk eller en överbelastningsskada. Din kropp måste jobba hårt för att återhämta sig. Det innebär att du tålmodigt måste vila från träningen. Är du skadad bör du hålla på med rehabilitering. Men vid träningsvärk är det bra att sätta igång blodcirkulationen i kroppen och påskynda återhämtningen. Men du måste fundera över vad din smärta står för. Är det kort och gott träningvärk av nya, ovana eller extrema övningar eller är det känningar av någon skada? Var lyhörd! Är det det sistnämnda bör man låta kroppen återhämta sig innan man kör ett hårt pass igen alt rehab eller alternativt. Har du lite "normal" träningsvärk så kan du gott träna om än lite lugnare, värken är som bortblåst efter uppvärmningen...

7. Prestationsförmåga
Det går jättedåligt helt plötsligt. Det betyder att kroppen behöver mer tid för återhämtning. Det sker inget drastiskt på en eller två extra vilodagar, snarare kommer det att ge effekt och göra att du känner dig bättre under nästa träningspass. Börjar det däremot handla om flera veckor kommer du att känna dig lite sämre och får ta några tunga pass innan du är tillbaka i normal form.

8. Hälsa
När du är sjuk ellr har mens måste du vila mer för att immunförsvaret ska vara på topp. Feber och halsont är en enkel regel: ingen träning! Det kan leda till hjärtmuskelinflammation, vilket är riktigt farligt. Vid långvarig snuva eller lite torrhosta och gammalt slem kan träningen vara förlösande. Man får en känsla av att äntlligen släpper det. Men lyssna på kroppen! Blir du extra flåsig eller känner av hjärtklappning ska du aldrig pressa dig. Och om man har sovit dåligt en längre tid påverkas immunförsvaret negativt. Lägg in extra vilodag!

P4 Morgon
godmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista