Claes Stockhaus talar ut om sitt spelmissbruk

43 min

Nu väljer förre politikern Claes Stockhaus att öppet berätta, för P4 Västernorrland, om sitt spelmissbruk och hur han förskingrat cirka 1,5 miljon kronor från Vänsterpartiets distriktskassa.

Claes Stockhaus var riksdagsledamot för Vänsterpartiet en period, till 2002. Därefter hade han svårt att hitta sin roll som politiker trots att han ända till i somras hade höga positioner i Sundsvalls kommun, i landstingsstyrelsen - och även en styrelsepost i myndigheten Polisen Västernorrland


Det blev år av mer och mer spel, först för egna och lånade pengar - sen stulna ur Vänsterpartiets kassa - alltid spenderade på kasinot.
– Jag kunde åka ner på lunchen och stoppa pengar i maskinen. Från 2010 vann jag stora summor. Det kunde vara 25.000 till 50.000 kronor bara på en lunch. Det tog för lång tid att sätta in pengarna så jag stoppade tusenlapparna i fickorna.


Det senaste året ökade förlusterna. Och frestelsen att ta pengar ur Vänsterpartiets kassa blev för stor.
– Jag slutade räkna på våren hur mycket det blev. Men säkert en och en halv miljon.
Till slut brast det för honom. Han försökte frisera summorna men det gick inte. Han skrev en lapp att han gått in i väggen. Och körde iväg.
– Jag satte mig i bilen och bara åkte.
Han insåg att han var på väg till sin gamla hemby när han ändå tog sig samman och åkte hem till familjen.
– Hade jag inte haft min familj hade jag bara givit upp. Men nu finns det ju ändå en mening med livet.

Efter några dagar gick han tillsammans med partiets distriktsordförande till polisstationen - polisanmälde sig själv och erkände sitt brott. Det blev en natt i häktet. Men på ett halvår har inget hänt.
– Jag har inte ens blivit kallad till ekoroteln. I början ville jag få det överstökat, men nu får de gärna vänta till årsskiftet.
I byn, nära Indal i Sundsvalls kommun, har han med tiden kunnat berätta för grannar och bekanta.
– Det stöd jag har känt här hemma har fått mig att rycka upp mig och försöka se frammåt.