Timrå

Torterad riskerar utvisning - Sverige kan få ny kritik

2:16 min

En tortyrskadad man från Etiopien, som sökt skydd i Timrå, riskerar utvisning trots att det kan vara ett brott mot Europakonventionen. Hans skador har dokumenterats av rättsläkare i Sverige men Migrationsdomstolen sa ändå nej till hans asylansökan. 

P4 Västernorrlands reporter Christer Suneson intervjuade 27-åringen med hjälp av tolk där han berättar om tortyren.

– De sa åt mig att stå stilla och sedan slog de mig med sina batonger och brände mig med ett glödgat järn, berättar han via en tolk.

På ryggen syns tydligt fyra långa parallella ärrbildningar.

Det var år 2005 som mannen greps för att ha organiserat unga till en demonstration mot regimen i Etiopien. Under tortyren försökte
polisen tvinga fram ett erkännande att han var en spion åt Eritrea, berättar han.

– De ville att jag skulle erkänna att jag var terrorist och att jag skulle gå ut i Etiopisk media med dessa uppgifter, berättar 27-åringen. Deras mål var att acceptera det de påstod om mig och att jag skulle säga förlåt till myndigheterna, säger han.

Efter flera år av samhällstjänst, förhör med tortyr och arbetsläger lyckades han till slut av gräva sig ut ur lägret och fly.

– Tillsammans med några andra lyckades jag på nätterna gräva ett hål i golvet och kunde fly från lägret, berättar 27-åringen.

Flykten gick till Sudan och så småningom till Sverige där 27-åringen år 2011 sökte asyl. Men Migrationsverket sa nej till hans asylansökan.

Efter det gjordes en utredning av en rättsläkare och expert på tortyrskador i Sverige. En utredning som styrker att 27-åringes skador kommer från tortyr.
Erik Edston är rättsläkare på Kris- och Traumacentrum, Danderyds sjukhus.

– Jag hade inte kunnat uttrycka mig mycket tydligare än så, säger Erik Edston rättsläkare på Kris- och Traumacentrum, Danderyds sjukhus. Han har under lång tid fått stå tryckt mot en bordskant och fått motta slag och brännskador, säger rättsläkaren.

Men trots det sa även Migrationsdomstolen i juni i år nej till hans asylansökan. Ledamöterna röstade två för och två emot och rådman Erik Hjulströms röst blev utslagsgivande.

Han vill inte medverka i någon intervju men i domen skrivs att 27-åringens berättelse, i vissa delar, är vag och detaljlös samt att mannen inte gjort det sannolikt att han kommer att utsättas för tortyr om han utvisas till Etiopien.

Men det här beslutet kan innebära besk kritik för Sverige. För tre år sedan kritiserades Sverige av Europadomstolen.

Det i ett ärende när en tortyrskadad man från Iran skulle utvisas men Sverige kunde inte garantera att den utvisade inte skulle hamna i tortyr igen.

Enligt flera jurister som P4 Västernorrland haft kontakt med är det nu stor risk att Sverige återigen kommer att få kritik av Europadomstolen.

Och 27-åringen är orolig för att bli torterad igen om han skickas tillbaka till Etiopien.

– Ja jag är jätterädd, det är självklart, säger 27-åringen.

Migrationsverket säger i ett meddelande att de inte har befogenhet att ändra på Migrationsdomstolens beslut.

Bakgrund:
Den tidigare kritiken mot Sverige från Europadomstolen kommer från fallet kallat R.C mot Sverige år 2010.

R.C var en man från Iran som arresterades i samband med en demonstration i hemlandet.

R.C torterades men lyckades till slut fly till Sverige där läkare kunde dokumentera hans skador.

I likhet med 27-åringen från Etiopien tog Migrationsdomstolen, också i det fallet beslutet att mannen kunde utvisas.

Men Europadomstolen kritiserade då Sverige och menade att beslutet stred mot artikel tre i Europakonventionen. Fallet ledde också till rättspraxis för Svenska myndigheter.

När regeringen inte kunde bevisa att det var riskfritt för R.C att återvända till Iran fick mannen till slut rätt att stanna i Sverige.