Västernorrland

Fördomar och fyrkantiga roller ifrågasätts i dansföreställningen "Boxes"

3:25 min

I helgen är det första gången någonsin som en extern koreograf sätter upp sitt eget verk hos Norrdans. Ungdomsföreställningen "Boxes" handlar om inrutningar och fördomar - kring hur man förväntas vara som exempelvis funktionshindrad. Och att några av dansarna själva är funktionsnedsatta är bra för konstformens utveckling. Det tycker koreografen Christina Tingskog.

– Man har olika uppfattningar om saker och olika tolkningar beroende på vem man är och vad man har varit med om i livet. Så en funktionsnedsättning påverkar också, men vi blir så upptagna av det visuellt.

Hon berättar att ett funktionshinder inte behöver vara så synligt utan handlar mer om ett praktiskt problem.

– Det märker ju varje unge som är lite avvikande i skolan. Det finns inte plats för dem, för att vara normal är supersmalt.

Christina Tingskog tycker att konsten är rätt öppen för att inkludera alla oavsett funktion, men det är oftast pengar som saknas, till att göra det tillgängligt, berättar hon.

– Salongerna är kanske tillgängliga men inte scenerna. Det finns ingen hiss till exempel. Man tänkte inte på att den som står på scenen kan ha en funktionsnedsättning när man byggde scenerna, berättar hon.

"Boxes" vill också peka på andra kategorier vi delar in oss själva och andra i, som till exempel etnicitet och könsroller. Tanken är att föreställningen ska väcka funderingar hos ungdomarna som tittar, kring hur man bemöter varandra.

Nelly Zagora som är en av dansarna, tycker att det är viktigt att man själv får bestämma vem man vill vara. I föreställningen leker hon och de andra med olika roller.

– Blir jag man för att jag tar för mig eller kan jag vara kvinna i det? Det är intressant vad folk ser när man antar olika roller. Jag måste inte vara man eller kvinna, jag är bara en person, som inte behöver begränsa sig, säger hon.

Markus Lönneborg, som också är med i ensemblen, tror att föreställningen kan vara en ögonöppnare och inspiration för de som inte gillar den roll de har blivit intryckta i.

– Kanske kan det vara kul att se killar som dansar och tjejer som lyfter killar till exempel, säger han.

Markus Lönneborgs förhoppning är att fler ska våga vara mer än vad de begränsas till i skolan.

– Just nu får vissa säga vad som helst i klassrummet men inte andra. Jag hoppas att man kan börja tillåta sig själv att inte bli fast i sitt fack. Och kanske kan man börja se på andra på ett annat sätt. Kanske har den personen något mer än vad man ser, säger han.

Föreställningen "Boxes" kommer att spelas för ungdomar från Härnösand, Sundsvall, Örnsköldsvik och Kramfors. I vår turnerar den vidare genom andra delar av landet.

Övriga dansare är Sigrid Husjord, Laerke Ilkjaer och Alexander Larsson. Musiken står Daniel Nelson, Jörgen Pettersson och Nordiska kammarorkestern för.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se