Fängelse för rasistisk misshandel

Det blev fängelse för de två unga män som i slutet av januari misshandlade en 35 årig muslimsk man i Nacksta utanför Sundsvall. Männen dömdes idag i Sundsvalls tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse vardera för grov misshandel. Männen ska också betala skadestånd till den misshandlade.

En av de två männen har ett förflutet i den nazistiska organisationen Nationell ungdom, och under rättegången ville ingen av de två förneka att de hade nazistiska sympatier.

Tingsrätten drar också slutsatsen att gärningen hade rasistiska motiv, att det var mannens etniska bakgrund som var orsaken till misshandeln.

Enligt tingrätten var misshandeln särskilt grov och hänsynslös - bland annat slogs och sparkades 35 åringen flera gånger i huvudet när han låg ner på marken - något som vållade allvarliga huvudskador och inre blödningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".