Modo hockey: Kommunala pengar är nödvändigt

1:44 min

De senaste fem åren har Modo hockey via sitt dotterbolag mer eller mindre tvingats tigga ihop 30 miljoner kronor för att klara driften av evenemangsarenan i Örnsköldsvik. Beskedet igår att Örnsköldsviks kommun kommer öka sitt bidrag till 15 miljoner per år är nödvändigt för att Modo hockey ska överleva säger vd:n Börje Lindholm. 

Är det självklart att kommunen stöder sitt lag? Rösta här! 

Modo hockeys tillförordnade vd Börje Lindholm menar att man behöver det här bidraget för att klara av ekonomin på längre sikt.

– I det korta perspektivet överlever vi säkert men om man ser det i ett längre tidsperspektiv behöver vi nya intäkter för att överleva, säger han. 

Arenan kostar drygt 20 miljoner per år att driva, den drivs av Modo hockeys dotterbolag Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB. När pengarna inte har räckt till har dotterbolaget och Modo hockey mer eller mindre tiggt ihop 30 miljoner kronor av företagare och privatpersoner för att kunna finansiera driften av arenan. I går blev det känt att Örnsköldsviks kommun går in med ett årligt bidrag på 15 miljoner kronor i tio års tid för att täcka delar av underskottet. Beslutet tas i kommunfullmäktige i december.

– Kommunen kommer att vara en del i skapandet av ny verksamhet och nya evenemang och aktiviteter runt arenan, säger Börje Lindholm.

Örnsköldsviks kommun kommer också troligen ta över bokningarna när det gäller isytan i arenan som måste nyttjas på ett bättre sätt, enligt Börje Lindholm.

– Modo hockey kommer boka in sig på de timmar de behöver men också andra hockey- och konståkningsföreningar kan på det här sättet bli en större del av verksamheten som bedrivs i arenan.

Fler evenemang i arenan är ett måste, det måste framförallt bli fler sommaraktiviteter i framtiden för att arenabygget ska kunna överleva.

– Det finns fortfarande mycket att göra men alla ska veta att vi är en liten och tight organisation på 12 personer som ska klara av det sportsliga och aktiviteterna samtidigt, säger Börje Lindholm, tillförordnad vd för Modo hockey.

Den årliga kostnaden att driva arenan för dotterbolaget kostar mellan 20-22 miljoner kronor årligen. Under en femårs period har föreningen mer eller mindre tiggt ihop 30 miljoner kronor för att klara kostnaderna.

– Utan bygdens stora engagemang skulle vi aldrig ha klarat det här, fortsätter Lindholm.

Modo hockeys bidrag tillbaka till Örnsköldsviks kommun blir bland annat att öppna upp för andra föreningar att använda isytan i arenan.

Kommunfullmäktige i december ska slutgiltigt besluta om 15 miljoners bidraget till Modo hockey. Det tycks råda politisk enighet mellan de styrande socialdemokraterna och den borgerliga alliansen.

– Vi har inte pratat storleken på bidraget ännu men jag känner att det behövs den här storleken om det ska ge någon långvarig effekt, säger Anna-Britta Åkerlind, centerpartist och oppositionsråd.