Sundsvall

Mamma till omkommen vid Hjulstabron lättad över åtalet

6:28 min

Natten till den 12 mars i år ändrades livet drastiskt för Annika Eriksson från Sundsvall. Hennes son omkom i samband med en polisjakt mellan Enköping och Strängnäs. Nu åtalas det ansvariga polisbefälet för olyckan.

I dag väcktes har åtal väckts mot den Uppsalapolis som fattade beslut om att Hjulstabron söder om Enköping, skulle öppnas under en pågående biljakt i mars i år. Två män i 20-årsåldern, hemmahörande i Sundsvall och Timrå, avled när de körde ned i vattnet.

Polisbefälet som beordrade bomfällning och broöppning åtalas för misstänkt tjänstefel.

Annika Eriksson är mamma till en av de unga män som dog och hon tycker det är bra att nu få klarhet i vad som hände.

- Vi har försökt få information men det har varit utredningssekretess.

 De unga männen smet från en bensinnota i Uppsala och senare när de jagades av polisen beslutade vakthavande polisbefäl om bomstängning och broöppning vid Hjulstabron för att stoppa deras bil.

Men männen forcerade den öppna brons bommar, körde över kanten och dog.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål, skriver i åtalet att åtgärden var "inte försvarlig", enligt stämningsansökan.

Dels var det förknippat med för stora risker i förhållande till det brott männen misstänks för, dels var det inte "synnerligen angeläget" att genast stoppa bilen. Dessutom hade andra metoder kunnat användas, som att lägga ut en spikmatta eller enbart fälla ned brons bommar.

Roswall vill inte intervjuas på band, men han säger att anledningen till att han inte åtalat för vållande till annans död - som inledningsvis var en misstanke - är att de unga männen varit medvållande i sån grad till olyckan att han inte tror domstolen skulle fälla polismannen för detta.

Praxis är att den som döms för tjänstefel utan uppsåt får bötsstraff.

Håkan Roswall begär också att ett yttrande från Rikspolisstyrelsens Personalansvarsnämnd inhämtas. Roswall säger att han skulle bli förvånad om de beslutar att polisbefälet bör förlora jobbet.