Ånge kommun känner sig lurade av Migrationsverket

1:33 min

Ånge kommun känner sig lurade av Migrationsverket sedan verket vägrat att betala en räkning på närmare två och en halv miljon kronor. Enligt kommunen är det ersättning för renoveringskostnader av ett 60 tal lägenheter i samband med att Migrationsverket sa upp sina hyreskontrakt med Ånge fastighetsbolag (ÅFA) våren 2009. Migrationsverket har inte gjort rätt för sig anser Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

– Det är klart att vi borde ha stämt dem, men man borde behöva stämma en svensk myndighet för att de ska leva upp till sina kontrakt.

När Migrationsverket flyttade ut skickade ÅFA en räkning på närmare två och en halv miljon kronor, det handlade om allt från trasiga garderober till spräckta tvättställ och omtapetsering.
Trots flera påminnelser betalade inte Migrationsverket utan ville ha speccificering och betalade till sist endast en bråkdel av summan.
Efter två år löpte preskriptionstiden ut och Migrationsverket ansåg att kommunen inte längre har rätt att vare sig kräva pengarna eller att stämma verket inför domstol.

– Det är jättekonstigt att en svensk myndighet struntar i sina kontarkt och vill inte kännas vid dem.

Nu har Ånge kommun anlitat en advokat för att ta reda på om det finns någon möjlighet att Migrationsverket på de närmare två och en halv miljon kronoer som kommun anser sig lurade på.

Migrationsverket har valt att inte kommentera.