Facket stöder inte lönehöjning på 5000

Operationssjuksköterskorna i Örnsköldsvik får inget stöd i sitt krav på 5000 kronor mer i månaden från sitt fack Vårdförbundet.

Det stod klart när facket träffade sköterskorna på måndagsmorgonen.

I dag jobbar operationssjuksköterskorna var sjätte helg enligt schema. Det ska egentligen vara 12 operationssjuksköterskor, men flera tjänster är vakant.

På grund av underbemanningen så måste sköterskorna göra extra jourpass. Så vill dom fortsätta jobba, men sjuksköterskorna kräver 5000 kronor mer per månad för det. Annars hotar dom med att säga upp sig.

Arbetsgivaren säger blankt nej, och svarar istället med att schemat ska göras om så att alla jobbar var fjärde helg. Därmed blir det inga extra jourpass att fördela och arbetstidsregler och lagstiftning följs.

Än så länge verkar situationen helt låst, och nått stöd i lönefrågan får sköterskorna inte från sitt fack. Men om arbetsmiljön skulle försämras av ett nytt schema, är det en annan sak, enligt Anna-Lena Lundström på vårdförbundet som träffade operationssjuksktöerna på måndagsmorgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".