Den offentliga graffittiväggen i Härnösand stängs

Nu är tiden ute för den offentliga grafittiväggen i Härnösand.

Enligt polisen har det olagliga klottret i stan ökat sen grafittimålarna fick en egen, laglig vägg.

Därför har polisen, lokala brottsförebyggande rådet och kommunen nu enats om att det inte längre ska vara tillåtet att måla där - i alla fall inte om man inte har ett speciellt tillstånd.

En ny lag har också gett polisen utökade befogenheter för klotterförebyggande arbete, och en laglig graffittivägg försvårar det arbetet, menar man.

Istället för att ha en helt fri vägg vill myndigheterna att de som målar bildar en förening, där endast medlemmarna får måla, eller att man ansöker om ett speciellt tillstånd från kommunen. De som vill måla får ta kollektivt ansvar och hålla koll på varandra, tycker polisen.

En sådan lösning är bättre än att inte få måla alls tycker, Joel sundqvist och Helena Grönhagen, som målar mycket på den lagliga väggen, men de skulle helst vilja fortsätta att ha det fritt som det varit hittils. De tycker också att de straffas för något som de inte har gjort.

- De kan inte lägga hela avsvaret på oss att få bort graffittin. Vi kan inte behöva ta ansvar för alla som inte målar lagligt, säger Helena Grönhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista