Maria Eddesjö Eriksson går igenom en påse kläder. Varje plagg granskas noga. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Trasiga och smutsiga kläder lämnas in till second hand-butiker

"Gamla trosor och kalsonger med fartränder"
1:43 min

Runt jul lämnas mycket kläder in till second hand-butikerna. På Röda Korsets Kupan i centrala Sundsvall är man tacksam över det men också kritisk till att standarden på det inlämnade är låg.
- Det kostar pengar som skulle kunna användas till katastrofhjälp istället, säger butiksansvariga Maria Eddesjö Eriksson.

Tvättmaskinern i Röda Korsets källare går hela dagarna eftersom att mycket av det som lämnas in är smutsigt. Det händer till och med att de som jobbar med sorteringen hittar gamla trosor och kalsonger med fartränder i påsarna.

– Fundera över om du skulle kunna ge plagget till din bästa kompis utan att skämmas, i så fall kan du lämna det till second hand. Det säger Maria Eddesjö, butiksansvarig.

Sådant som är för trasigt eller smutsigt skickas till textilåtervinning i Holland och sådant som inte går att återvinna körs till soptippen, vilket kostar pengar för butiken. Och det är just pengar som man jobbar för att samla in genom att sälja bra kläder.

– Vi får inte skicka kläder till katastrofdrabbade länder längre för dom vill ha pengar att bygga upp samhället med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".