Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år, skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex års ålder. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Alliansen vill se tio års grundskola

4:35 min

Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år, skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex års ålder.

– Det är olika vad som gömmer sig bakom begreppet förskola. I vissa kommuner är det skolliknande verksamhet. I andra kommuner är det mer än förlängning av dagis, säger riksdagsledamoten Emil Källström (C) från Örnsköldsvik.

Hur skulle tio år i grundskolan påverka skolan och elevers resultat? Diskutera i kommenteringen.

Det blir alltså lågstadiet som förlängs med ett år i alliansens förslag. Pedagogiken kommer att anpassas efter de sexåringar som skulle bli de nya ettorna.

– Man ska inte underskatta vikten av de tidiga insatserna och lära sig räkna, skriva och läsa tidigt. Det är svårt att ta igen det senare. Det är viktigt att få en bra start.

Är det här ett försök att ta tillbaka initiativet i skolfrågan?

– Det här handlar om att svensk skola måste bli bättre. De senaste två mandatperioderna har svenska skola reformerats som aldrig förr.

Den reformiver som du beskriver har inte gett resultat i lärandet, är det här ett försök att uppvisa att ni har en vilja att gå vidare?

– Vi måste gå vidare. Det här är kloka förslag som bygger vidare på tidigare reformer. De senaste reformen börjar kicka igång i skolgången först nu.

Borde man då inte vänta innan man går vidare med ytterligare reformer?

– Inget av dagens förslag motverkar de tidigare reformerna. Att vi nu talar om en tioårig grundskola förstärker de andra reformerna.

Kan inte skolan behöva lite lugn och ro?

– Absolut, det har du rätt i, när det gäller områdena som ny skollag, ny läroplan, ny gymnasieskola och mycket nytt. Allt detta måste få verka och ska inte rivas upp eller ändras.

För elever som inte klarar kunskapskraven efter tio år kan det bli aktuellt med ännu ett år obligatorisk undervisning i grundskolan. Regeringen föreslår dessutom obligatorisk sommarskola för elever som har "godkända betyg inom räckhåll" i grundskolans sista eller näst sista årskurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista