1 av 3
Lennie redo med sin skål och sin visp. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Lennie vispar och vispar och vispar ... Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
Ja! Marängen sitter kvar i skålen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Lennie Hansson lär oss vispa äggvita som en mästerkock

"Jag stod mest och slog i ren ilska"
2:33 min

En av deltagarna i Sveriges Mästerkock är Lennie Hansson från Sundsvall. Just nu sänds uttagningsavsnitten i TV4 och Lennie är kvar, framför allt tack vare sin förmåga att vispa äggvita för hand till maräng. Självklart vill vi lära oss!

I tv tog det ungefär två minuter, i vår radiostudio - under något mindre pressade förhållanden - gick det ännu fortare! Lennie avslöjade att han i tv-situationen körde på ren styrka, men att han nu har lärt sig att det riktiga tricket är att använda stora rörelser och därmed mycket luft in i smeten.

Dessutom bjussade han på ett smaskigt marängrecept! 

Lennies chokladmaräng
ca 40 st

5 äggvitor
2,5 dl strösocker
0,5 chokladkaka av mintsmak (ca 100 g)
Mandelflarn (rostade)

Vispa ihop äggvitorna till ett hårt skum som stannar kvar i skålen, (det är ok att använda elvisp). Smält chokladen i vattenbad och låt sedan svalna en aning. Ringla chokladen ner i äggviteskummet, tillsätt mandelflarnen. Dra försiktigt runt med en sked i skålen, så att chokladen och mandeln vänds ner i smeten. Vispa inte! Klicka ut småkluttar på en plåt. Grädda i ugn 100 grader i 45-60 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".