Här är Ångermanälven vid Sollefteå. Nästa år ska en lång sträcka efter Ångermanälven från Näsåker och ned mot Ådalen undersökas. Foto: Anna Ahlström

Risk för ras och skred vid Ångermanälven ska utredas

Ras och skred Ångermanälven
1:17 min

Statens geotekniska institut, SGU, ska kartlägga riskerna för skred och ras längs elva utsatta vattendrag i landet. Nästa år ska en lång sträcka efter Ångermanälven från Näsåker och ned mot Ådalen undersökas.

Mer regn och högre vattennivåer väntas till följd av den globala uppvärmningen. Elva vattendrag och älvar i landet bedöms som mest utsatta när det gäller risken för ras och skred.

Förs ut blir Norsälven i Värmland och nästa åren är turen kommen till delar av Ångermanälven. Klimatförändringarna är ett faktum och samhället måste anpassa sig till de nya förutsättningarna.

– Det finns prognoser för ökade vattenflöden, ökad nederbörd och förändringar i olika vattendrag i Sverige, säger Karin Bergdahl på SGI som leder arbetet med att se över hur det påverkar ras- och skredrisken i olika områden i landet.

Slutdokumentet från SGU blir en så kallad skredriskkarta som ska hjälpa kommunerna och länsstyrelserna i det fortsatta jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".