1 av 2
Tullbeslag av drogen Spice. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Nedal Abu Zarour enhetschef på akutmottagningen i Sundsvall. Foto: Christer Suneson

Allt fler söker vård efter att ha rökt spice

1:52 min

Den syntetiska drogen spice blir allt vanligare bland unga. En drog som ännu inte blivit narkotikaklassad och kan beställas lagligt över internet. Allt fler söker vård i landet efter att ha rökt spice och det märks också på akutmottagningen på länssjukhuset i Sundsvall.

Hur vanligt är det här? Har du erfarenhet av spice eller vet andra som testat? Kommentera!

En undersökning som P1 programmet Kaliber gjort visar att allt fler unga över hela landet söker akutvård efter att ha rökt spice.

Spice är ett samlingsnamn över kemiska droger som framställts i laberatorium och kan beställas lagligt över internet. Det för att drogerna inte hinner narkotikaklassas i den takt det produceras nya varianter.

Även här i Västernorrland och i Sundsvall är Spice mycket vanligt, säger Robert Gatugård som möter många unga i sitt jobb som socialsekrererare i Sundsvall.

– Det har ökat något enormt. Det låter på ungdomarna att de flesta som är aktiva använder spice och pratar man med de som inte håller på med droger säger dom att det förkommer spice på fester och i samhället i ganska stor utsträckning, säger Robert Gatugård.

Men Spice kan vara mycket farligt eftersom ingen egentligen vet vilka effekter den har. På akutmottagningen i Sundsvall har det också varit flera incidenter med aggresiva personer som tagit syntetiska droger, säger enhetschefen Nedal Abu Zarour.

– Vi har haft knivhot mot personalen och det var inte länge sedan vi hade slagsmål här, säger Abu Zarour. Det kan bli farligt men vi har också åtgärder som att kalla på polis och våra egna vakter här på sjukhuset, säger han.

Robert Gatugård på Sundsvalls kommun menar att dte är bråttom för samhället att ta tag i bruket av Spice och andra syntetiska droger.

– Man måste kriminalisera det här och man måste öka medvetenheten om farorna och forska mer på vad som händer med hjärnan när man röker spice. säger Rober Gatugård, socialsekreterare på socialtjänsten, Sundsvalls kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista