Åttonde sektionen lyfts på plats på nya bron över Sundsvallsfjärden. Foto: Ulf Thonman/SR

Viktigt möte om broavgiften idag

Hur blir det med broavgift för bron över Sundsvallsfjärden?  Det kommer representanter från Näringsdepartementet och Sundsvalls kommun att diskutera under ett möte i dag.

Frågan som stötts och blötts är om vanliga bilister kommer att behöva betala för att åka över bron eller inte.

Det handlar om att regeringen vill rösta igenom en proposition, som innebär att man ska ta ut en avgift för alla nya broar - och där nämner man bron i Sundsvall som ett exempel. 

Enligt regeringen är det här något som man måste införa och hänvisar till ett EU-direktiv. Men Sundsvalls kommun håller inte med och hänvisar till ett tidigare avtal med Trafikverket.

Oppositonen sa innan jul nej till förslaget med broavgift när det var uppe i Trafikutskottet och krävde då att regeringen måste omförhandla avtalet med Sundsvall. Det har lett till dagens möte, där oppositionsrådet Peder Björk, kommunalråden Jörgen Berglund och Lars Persson och kommundirektören Stefan Söderlund ska träffa representanter från regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista