Erica Udén Johansson. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio

Spelarna i Sundsvall Wildcats måste köpa sina egna klubbor

1:17 min

Spelarna i herrlandslaget i hockey, Tre Kronor,  som ska spela OS nästa månad får sina klubbor gratis medan damlandslagets spelare som ska delta i OS får betala sina klubbor själva. Hos länets föreningar råder liknande mönster.

Trots att herrlaget i  Sundsvall Hockey spelar i den tredje högsta serien och damerna i Sundsvall Wildcats i den högsta serien, så är det herrarnas A-lag som sponsras med klubbor.

– Det känns såklart orättvist. Vi håller på med samma grej. Vi är i högsta nivån. Herrarna spelar inte på högsta nivån, men samtidigt drar de mer publik och får mer sponsorer. Men det vore fantastiskt om någon kunde tänka att sponsra oss ändå, säger Erica Udén Johansson som spelar i Wildcats och hoppas på att få klartecken till OS nästa vecka.

Sundsvall Hockeys klubbdidirektör Magnus Holmwall är medveten om skillnaden men det är svårt att styra över marknadskrafterna. Det är därför som herrarnas lag i den tredje divisionen får sina klubbor, medan damerna i högsta serien måste betala för sina.

– Marknadskrafterna styr. Vi har partners kopplade till vårt herrlag och vilket material de ska spela med. Ambitionen är att vi ska växa så vi kan göra på samma sätt med damlag och juniorer, som också måste bekosta sin utrustning själv, säger Magnus Holmwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista