Lars Näslund (M). Foto: Anna Ahlström

Lars Näslund tar en paus från politiken

Örnsköldsviks kommun: "De sålde rökt kalkon med fel märkning"
1:43 min

Moderaten Lars Näslund tar en paus från kommunpolitiken i Örnsköldsvik. Anledningen är att kommunen har polisanmält hans företag för brott mot livsmedelslagen.

– En fällande dom kommer att påverka hans politiska karriär, säger Camilla Svensson, Moderaternas gruppledare i Örnsköldsvik.

Det var i december som Örnsköldsviks kommun misstänkte att Lars Perssons företag, Gottne höns & kalkongårdar, bröt mot livsmedelslagen och en polisanmälan gjordes. Företaget har enligt anmälan sålt felmärkt kött.

– Det är allvarligt så till vida att man inte har följt livsmedelslagstiftningen. Konsumenterna måste kunna veta vad de köper, säger Majlis Bergqvist, enhetschef på miljö- och hälsoenheten i Örnsköldsvik.

Förutom att Lars Näslunds företag ska ha märkt fel ska företaget även, enligt anmälan, ha rökt kalkon utan tillstånd. Lars Näslund säger till P4 Västernorrland att hans företag inte har rökt utan tillstånd, men han medger att det har blivit fel med märkningen.  

På grund av den utredning som pågår tar Lars Näslund en paus från politiken.

– Vi har ett policydokument som reglerar hur man ska gå tillväga när händelser som dessa inträffar. Därför tar Lars en paus tills vi vet mer, säger Camilla Svensson.

Lars Näslund säger att det känns bra att ta en paus så länge fallet utreds och att det initiativet kommer från honom.

Camilla Svensson tror att en fällande dom kommer att få konsekvenser för Lars Näslund.

– Utfallet kommer att påverka hans politiska karriär, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".