Varma och vackra ord i Ordalaget

21 min

Förutom flera ordmärkningar hör du många fina ord som lyssnarna  sänt in till programmet. Vi resonerar också kring orden svinotta, tangorabatt och svensexa.

 Idag går vi ut hårt med en brännmärkning av det svengelska ordet embrejsa (att kramas). Vi får en förklaring till akronymen yolo (you only live once), ett uttryck som t.ex. kan användas när man vill unna sig något onyttigt men gott. I samband med detta passar vi på att födelsemärka carpa

(från carpe diem) fånga dagen, njut av den. Vi fortsätter med att k-märka illbatting.

Ett intressant e-brev kommer från Karin Norlin:

” När jag var tonåring, sent 60-tal- tidigt 70-tal och vi ungdomar, (dumt nog), tände varandras cig, glöd mot glöd, eller tände ett ljus med hjälp av ett annat redan brinnande ljus så sa vi ofta,( iallafall i Härnösand),
“-Nu dog det en sjöman”. Jag undrar om någon vet vad det uttrycket kommer ifrån? Jag minns att det alltid kändes lite kymigt, har sökt en förklaring till kommentaren, men inte hittat något svar......?”

Känner du som läser igen detta och kanske har en förklaring ?


Alf Wik undrar följande:


” Undrar hur man är klädd då man blir tagen på bar gärning. Det låter för mig som att man är utan kläder. Är det bara sådana som blir tagna på bar gärning eller kan man ta vem som helst som även har kläder på sig ?”

Ordalagets uppmaning under vintern  är att du ska sända in ord som passar under rubriken ”Det vackraste ord jag vet”. Vi har fått de in vackra orden amarantfjäril och pärlemor (Göran Nyhman), morgondagg och aftonrodnad (Åke Sundström), morgongåva (Maria), brittsommar (Kerstin i Skatan).

ordalaget@sverigesradio.se

Facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland