Richard Kouaho tycker att det borde finnas fler böcker på franska på biblioteken. Foto Ulla Öhman

Bibliotek ska bli bättre på fler språk än svenska

1:43 min

Nya bibliotekslagen säger att minoritetsspråk och personer med ett annat modersmål än svenska ska prioriteras högre på bibliotek runtom i landet. Det görs redan mycket på biblioteken i Västernorrland men det kan bli ännu bättre.

Svenska bibliotek ska bli bättre för människor med ett annat modersmål än svenska och för minoritetsgrupper. Biblioteken ska dessutom erbjuda fler böcker på lättläst svenska. Det är några riktlinjer i den nya ändringen av bibliotekslagen som trädde i kraft vid årsskiftet.

En förfrågan från P4 Västernorrland till kommunbiblioteken i Västernorrland visar att det redan görs mycket men att det planeras för mer.

Från Örnsköldsvik svarar Katarina Larsson:

När det gäller biblioteken i Örnsköldsvik, så kommer vi under vt 2014 att ha internutbildning på arbetsplatsträffas om bibliotekslagens nya lydelser och vad det i praktiken innebär för oss.

Vi har ett mycket bra etablerat samarbete med den finska föreningen i Örnsköldsvik och har sedan drygt ett år tillbaka i samverkan med dem program på finska. Föreningen kommer också framöver att vara rådgivande vid inköp av finsk litteratur.

Nyligen har vi också etablerat ett samarbete med Orrestare sameförening, och där hoppas vi uppnå ett liknande samarbete som med den finska föreningen.

Från Sollefteå svarar Christina Johansson

Vi satsar sedan tidigare en hel del på litteratur på andra språk än svenska, eftersom Sollefteå sedan länge tagit emot flyktingar och ensamkommande barn. Biblioteket har ett väl inarbetet samarbete med SFI och KomVux och planerar gemensamt -visningar och information om biblioteket för nyanlända och senare undervisning i bibliotekskunskap i olika steg. Därför har det också varit naturligt för oss att köpa in litteratur på olika språk, tex persika, arabiska, ryska, thai, polska mm

 Från Sundsvall svarar Ulf Johansson

Vad jag kort kan säga, är att Sundsvalls stadsbibliotek har under många år fördelat medel för inköp av media på minoritetsspråk och andra modersmål. Vi köper in media, tryck och digital, som t ex en databas med access till utländska tidskrifter, för alla åldersgrupper utifrån deras olika behov. Antal språk som Sundsvalls stadsbibliotek lånar ut media på ligger runt 72 st.  

Vi har också på biblioteket i Kulturmagasinet skapat särskilda avdelningar utifrån åldersgrupper för att göra litteraturen på olika modersmål och minnoritetsspråk mer tillgänglig


Biblioteken i Timrå och Ånge berättar att dom lånar böcker och media från Internationella biblioteket i Stockholm om det finns låntagare som vill låna på språk som man själva inte har inne lokalt.

I Härnösand har man också böcker och media på många språk på sambibliteket och det lånas mycket särkskilt på arabiska, kurdiska och tigrinja och amhariska. Efter flera förfrågningar från asylsökande så  satsar man även  på svenskundervisning för asylsökande, något som också finns i till exempel Kramfors. Det är frivilliga svenskar som agerar lärare, många av dem är för övrigt pensionerade lärare, berättar Barbro Franzen. 

Enligt den nya bibliotekslagen ska biblioteken även satsa på de inhemska minoritetsspråken men på den sidan verkar det tunnare, åtminstone  på Sambiblioteket:

– Ja, på sydsamiska har vi nått och något på nordsamiska. Meänkieli.....Jag tror vi har ett fåtal.....kanske. På romani har vi lite böcker för barn. Jiddish tror jag inte vi har något på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista