Från "En mans föreställning". Foto: Lia Jacobi

Teater Västernorrlands svarta dag

1:57 min

13 tjänster sägs upp på Teater Västernorrland. Det har ledningen för Scenkonstbolaget beslutat. Idag hölls en informationsmöte för personalen på Teater Västernorrland där stämmningen gick att ta på.

Det skulle kunna vara en förställning i en svart fars. Men tyvärr för de anställda blir bara 18 av 31 tjänster kvar på Teater Västernorrland. De 13 tjänster som sägs upp ska vid behov ersättas med frilansare.

Det är främst tekniska tjänster som ljud- och ljustekniker som försvinner men också maskörer, rekvisita, scenograf och en dramaturgtjänst drabbas.

Torbjörn Martinsson är facklig representant för Teaterförbundet.

– Det är många här som är bedrövade idag. Inte bara för sin egen del utan även för hela teaterns framtid, säger Martinsson.

Egentligen handlar det inte om något sparförslag. Teater Västernorrland kommer att få ungefär samma ekonomiska anslag sedan tidigare men omkring 5 miljoner kronor ska flyttas från fasta till rörliga kostnader. Det innebär att fast personal måste gå för att teatern ska kunna arbete mer flexibelt.

Scenkonstbolagets vd Mikael Flodström säger till P4 Västernorrland att de måste anpassa sig till den ekonomiska verklighet som varit ett faktum sedan flera år tillbaka. För publiken väntar nu, tekniskt sett, mer begränsade produktioner, säger Torbjörn Martinsson.

– Det kan innebär driftsinskränkningar och det har Scenkonstbolaget inte närmare preciserat vad det kommer att innebära. Men det kommer antagligen bli färre produktioner och kanske sämre kvalité, säger Martinsson.

Det senaste åren har bjudit på en rad olika ekonomiska felsatsningar av Scenkonstbolaget. Till exempel sommarteatern vid Döda fallet i Ragunda, Jämtland som bara den enskilda produktionen gått med miljonunderskott när man räknat för optimistiskt på publikunderlaget.

Trots det har Scenkonstbolaget skrivit ett nytt femårskontrakt, med ny osäker sommarteater, ekonomiskt sett.

– Ja vår ekonomi ser skraltig ut, bland annat eftersom vi inte har skött projektet i Ragunda tillräckligt väl, säger Torbjörn Martinsson.

Är du orolig över att sommarteatern även i fortsättningen ska gå ekonomiskt dåligt och drabba Teater Västernorrlands kärnverksamhet?

--Ja jag är orolig över allting. Över hela teaterns framtid faktiskt, säger Torbjörn Martinsson fackligt representant på Teater Västernorrland.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista