1 av 2
Åke Dahlberg fyller upp motorsågen där han arbetar i skogen norr om Härnösand med att röja upp efter stormen Ivar. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Christer Borg säljer motorsågar i Härnösand. Foto Ulla Öhman

Motorsågar säljer som aldrig förr

1:11 min

Det säljs mycket motorsågar just nu när det stormfällda virket efter Ivar ska tas om hand. De populäraste modellerna får man vänta någon vecka på eftersom efterfrågan är större än man hinner tillverka.

– Försäljningen har ökat markant, säger Christer Borg som säljer motorsågar i Härnösand. Även så vad gäller tillbehör; kläder, kedjor och oljor.

– Många mindre skogsägare som själva tänker ta hand om vindfällen kommer in för att köpa lite rejälare grejer. Det är bra att ha två sågar med sig om en plötsligt sitter fast i trädet.

Direkt efter stormen säljs det mest tillbehör som kedjor och oljor. Men nu när det gått en månad lite drygt så ökar efterfrågan på sågar. Man har kört sönder den gamla eller behöver starkare såg. Man kanske behöver bättre kläder efter ett tag också.

Det finns två stora märken som dominerar den svenska marknaden, Husqvarna och Sthil.
Och även vid deras fabriker märks en ökad efterfrågan, vissa modeller är alltså restade, vilket betyder att de hinns inte med att producera i den takt efterfrågan finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista