Karl Lindblom, VD på Bosch Rexroth.

Konflikten på Bosch Rexroth är över

Karl Lindblom: "Det har varit intensiva och tuffa diskussioner"
1:39 min

Den konflikt som har varit på Bosch Rexroth i Mellansel mellan facket och arbetsgivaren gällande arbetstider är nu över.

– Vi är nöjda, säger Rune Nyström, IF Metall.

Företaget Bosch Rexroth i Mellansel och IF Metall har haft svårt att komma överens när det gäller arbetstider för cirka 200 av de anställda. Företaget ville att de anställda skulle kunna gå upp i arbetstid under en högkonjunktur, men där sa facket nej.

Det parterna har kommit överrens om är bland annat om att de anställda ska kunna gå ner i arbetstid under en lågkonjunktur, men aldrig tjäna mindre än 88 procent av lönen.

– Det ger oss en möjlighet att köpa oss tid vid en temporär konjunkturnedgång, säger Karl Lindblom , VD  på Bosch Rexroth, som tycker att förhandlingarna har varit intensiva och tuffa men att det hela tiden har funnits en god anda.

Den nya överenskommelsen innebär också att de anställda får mindre flextid. Men trots det är de anställda överlag nöjda med avtalet.

– Vi är nöjda med uppgörelsen att gå ner i arbetstid när det går sämre för företaget. Alternativet skulle vara att säga upp folk  och det är mycket sämre. Det handlar om att ge och ta, säger Rune Nyström.

Han kommenterar konflikten, som har varit, på detta sätt:

– Det har varit en jobbig tid med mycket ovisshet men det är skönt att vi är i hamn, säger Rune Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".