Länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Karin Lycke / SR

Hundratals patienter i länet har spärrat sina journaler

1:21 min

Omkring 250 patienter i Västernorrland har spärrat sina journaler. Det eftersom de är oroliga att obehöriga ska kunna läsa känslig information om deras hälsa. Men spärren är inte definitiv, berättar överläkare Arvid Hamrin på Länssjukhuset i Sundsvall.

Har du funderat på att spärra dina journaler? Kommentera!

– När människor kommer in och är medvetslösa till akuten så måste man kunna ta reda på all medicinsk information om en patient som inte kan meddela sig själv, och i det fallet har jag inga betänkligheter att gå in i en annan kliniks journal utan att fråga först för då är det ju fråga om liv eller död, men är det en vaken patient som man kan prata med så måste man ju givetvis fråga först, säger Arvid Hamrin.

Över 250 personer i Västernorrland har spärrade journaler. Spärrningarna tog fart för några år sedan efter att det avslöjats att obehöriga inom vården varit inne och läst, främst kända personer journaler.

Så det är inte helt ovanligt att en läkare, även i Västernorrland, möts av en spärrad journal.

– Det händer då och då så det har jag gjort, säger Arvid Hamrin.

När du ser en spärrad journal, vad gör du då?

– Samma sak som annars. Innan jag går in i en annan kliniks journal inhämtar jag ett godkännande från patienten, säger Hamrin

Under det senaste året har också fem patienter i länet anmält att obehöriga varit inne och läst deras journaler. Även en läkare på länssjukhuset i Sundsvall har under 2013 blivit polisanmäld för att ha läst i en journal denna inte hade rätt till. Och att sånt sker är olyckligt, säger Arvid Hamrin.

– Det är mycket olyckligt för det skadar förtroendet för vården säger Arvid Hamrin.

Hur vanligt tror du det är att obehöriga går in i journaler det inte har rätt till?

– Det hoppas jag är sällsynt. Jag vet ingenting om det eftersom det aldrig pratas om det men jag hoppas det är sällsynt, säger Arvid Hamrin överläkare på medicinkliniken på länssjukhuset i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista