1 av 2
Sanna Nyström är skräddare och kostymör från Härnösand. (Bilden beskuren) Foto: Anna Lundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Klänning kan vara svårt att hitta rätt storlek till. Foto: Natalie Caballero Löf/Sveriges Radio.

Därför är storlekarna så olika i butikerna

5:06 min

Klädstorlekar är ett ständigt aktuellt ämne och vi undrade varför till exempel en 38 kan vara så olika stor, beroende på vilken butik man handlar i. Sanna Nyström som är skräddare och kostymör från Härnösand förklarar att det har att göra med hur företaget förhåller sig till sina mått.

Sanna berättar att varje företag har sitt sätt att bestämma hur storlekarna ska vara. Allt efter hur de tar måtten och vilken målgrupp de har. Därför kan en storlek 40 i en butik vara lika stor som en 44 i en annan, i alla fall när det gäller damstorlekar. För män och kostymer finns ett system med fler parametrar av siffror och bokstäver som ska fungera på olika kroppsformer. Men det systemet finns inte riktigt för kvinnor.

– Det är ju lite trist tänkt att man skulle tro att kvinnor på något sätt är mer lika eller samma form.

Det skiljer sig också mellan länder, men en standardisering är på gång. Dock verkar det ta tid, bland annat för att alla länder tycker att just deras sätt att mäta är det rätta. I väntan på den tycker Sanna att nätbutikerna föregår med gott exempel.

– Många nätbutiker har måttlistor. Det är ju en trygghet att man kan ta de här måtten själv och se vad de har tänkt att man är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista