Provrör på ett laboratorium. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Åldersgräns för cellprov slopas

1:33 min

Kvinnor i Västernorrland som tidigare har haft cellförändringar i underlivet ska få komma på fortsatta kontroller livet ut. Sedan i höstas är åldersgränsen på 60 år borttagen.

– Nu för tiden vet man varför man får cellförändringar på livmoderhalsen och i förlängningen livmoderhalscancer. Det handlar om vårtvirusinfektioner och de är ju oerhört vanliga, säger Anna Enander, överläkare vid kvinnokliniken i Sundsvall.

De flesta kvinnor kan läka ut de här infektionerna. De kvinnor som inte klarar det bör identifieras och få fortsätta ta sina prover resten av livet, enligt överläkare Anna Enander.

Enligt färska studier vid Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet löper dom här kvinnorna upp till tre gånger större risk att få cancer när dom blir äldre. Ändå har många landsting fortfarande en åldersgräns vid 60 för cellprovsundersökningar, det berättade Ekot om i morse.

Men Landstingen i norra regionen, dit Västernorrland hör, har sedan i höstas tagit bort åldersgränsen. De som nu undersöks kommer att kallas hela livet ut om dom visar sig ha cellförändringar. Däremot finns det inga register bakåt i tiden. Är man äldre och vet med sig att man haft cellförändringar tidgare så kan man själv höra av sig.

– Man ringer till kvinnoklinikens mottagning här i Sundsvall, säger överläkare Anna Enander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista