Robert Åström tycker att skidåkare som han möter uppträder bra i skidspåren. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Skidförbundet: skidåkare bör lära sig vett och etikett

Robert Åström: Åkare flyttar sig ur spår
1:18 min

Skidintresset har tagit fart igen när snön nu faller i vårt område. Allt fler skidmotionärer söker sig ut i skidspåren och nu tycker Skidförbundet att nybörjarna måste lära sig lite vett och etikett i spåren, hur man uppträder alltså.

– Jag brukar åka rätt fort och de flesta flyttar ju på sig när de hör att man kommer bakifrån, men det är ingenting som man måste göra. Jag åker hellre om andra åkare, säger elitmotionären Robert Åström i Örnsköldsvik.

Intresset för skidåkning har ökat och det gör att fler och fler vill träna, tror Per-Åke Yttergård från Skidförbundet.

- Vi har gått ifrån att vara ifrån att vara en svettig töntsport till en trendsport de senaste fem-sex åren, säger han till Sveriges Radio.

Och nybörjarna behöver nu bland annat lära sig att inte ta sig an för svåra spår i början, och att inte gå ur spåret när någon annan börjar komma ikapp, utan att istället bara låta sig bli omkörd. Men Robert  Åhström tror att det är mer av ett storstadsproblem att skidåkarna inte riktigt vet hur de ska uppträda.

– Det kan väl möjligtvis vara ett problem ibland att många är ovana att åka och inte håller åkriktningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".