Linda Lidström är lärare i Örnsköldsvik. Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio

Tung arbetsbörda för grundskolelärarna i Örnsköldsvik

1:29 min

Arbetssituationen för grundskolelärarna i Örnsköldsvik är för tuff. Det menar lärarförbundet som nu har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.

- Det är mycket stressigt och vi gör många arbetsuppgifter som det inte krävs lärarkompetens för att utföra. Det är kopiering, ifyllning av blanketter, vaktmästarjobb, skolsköterskejobb och kuratorsjobb, säger Linda Lidström, som jobbar som klasslärare för årskurs tre på Domsjöskolan i Örnsköldsvik.

Facket menar att arbetssituationen för grundskolelärarna i Ö-viks kommun är oacceptabel. Arbetsuppgifterna är inte tydligt definierade och mycket arbete sker utanför ordinarie arbetstid. På grund av den tuffa situationen för grundskolelärarna, har lärarförbundet i Örnsköldsvik anmält kommunen till Arbetsmiljöverket. Något som Anders Fager, verksamhetschef för grundskolan i Örnsköldsvik beklagar.

– Det är synd att det ska behöva gå till en anmälan. Dialog är det viktigaste. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen under det gångna året. Men det kanske inte har gått tillräckligt fort.

Grundskoleläraren Linda Lidström tycker inte att dialog räcker, utan vill ha konkreta åtgärder. Enligt henne har lärarna allt för länge fått allt fler arbetsuppgifter utan att säga ifrån.

– Vi biter ihop och biter ihop. Men tillslut så brister det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista