Landstinget Västernorrland Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland

Kostnader för stafettläkare skenar

1:11 min

Landstingets kostnader för stafettläkare i Västernorrland var förra året uppe i 164 miljoner kronor, skriver tidningen Dagbladet. Kostnaderna för stafettläkare har på två år ökat med 63 miljoner kronor.

Träffar du olika läkare varje gång? Vad är din erfarenhet av stafettläkare? Kommentera!

– När 40-talisterna försvann från arbetsmarknaden uppkom en enorm läkarbrist. Vi har en enorm läkarbrist i landet och det utnyttjas av stafettläkarsystemet, säger Jacomina Beertema, ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.

De bäst betalada stafettläkarna i Sundsvall tjänar över 100 000 kr i månaden. Det är dubbelt så mycket, eller mer, jämför med en snittlön för läkare i Västernorrland. 

Måste ni betala så mycket?

– Ja, eftersom det är enda sättet att besätta vissa tjänster som neurologer och reumatologer. Vi sitter i ett skruvstäd och det gäller alla landsting, säger Jacomina Beertema, moderat ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Vi vet inte hur det här ska gå i framtiden, säger landstingspolitikern Ingeborg Wiksten (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista