1 av 3
Karina Nilsson med sitt dragspel. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Detalj av Karinas tjusiga dragspel. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Dragspel är sexigt och hett på listorna igen

2:12 min

Dragspel har på senare år blivit riktigt hett i popmusiken. Igen. The Lumineers och Mumford & Sons är bara några av alla stolta dragspelsband som syns på topplistorna nu. Vi tog hit dragspelaren Karina Nilsson som berättade om när Bert Karlsson avfärdade instrumentet som osexigt.

I samband med en audition till Talang fick Karina för längesedan höra av Bert Karlsson att det inte går att vara sexig med dragspel. Men det höll hon inte med om då och inte heller nu.

– Det finns erotik i musik och det känner jag av, både när man får det här samspelet med andra och även när man spelar ensam. Det uppstår något, en kärlek till musiken, och det är fantastiskt.

Ytterligare ett bevis på att dragspelet är hett i populärkulturen nu, är att i april väljs för första gången en dragspelare in i Rock and Roll Hall of Fame i USA, nämligen Nirvanas Krist Novoselic. Även här i Sverige har dragspelet dykt upp som en tydlig ingrediens hos flera populära artister: Detektivbyrån, Timoteij, Jill Johnson, Andra generationen, BAO och Wintergatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista