Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Tv-spelsberoende lika allvarligt som drogberoende

Louise Hallin leg. psykoterapeut: Barn kan inte värja sig
4:23 min

Hur skall man göra egentligen när man tycker att barnen sitter för mycket vid datorn eller surfplattan? Ska man begränsa speltiden? Eller är man en mossig, tråkig och omodern förälder då? 

Hur hanterar du ditt barns spelande? Berätta i kommenteringen!

Louise Hallin är legitimerade psykoterapeut och specialistutbildad inom barnpsykologi. Hon säger att barn inte kan värja sig mot ett medie som tar hörsel och syn i anspråk.

Är det fel att begränsa tiden barnen sitter och spelar?

– Nej, att ha gränser är det enda raka. Jag tycker man kan dra det så långt att man inför en dag i veckan då man stänger av allt som har en knapp och i stället sätter sig och umgås, spelar ett vanligt brädspel i stället. Vad tror du att barnen kommer prata om med sina barn när det är vuxna? Inte om det nya spelet de fick utan om den där kvällen då de satt tillsammans och spelade fia med knuff.   

Hur svårt är det att få bort ett beroende av tv-spel? 

– Det är lika svårt att få bort ett spelberoende som att bli av med ett beroende av droger. Det finns kliniker i hela Europa som jobbar med avvänjning från tv-spel.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".