Christine Norberg. Foto Billy Abraha

Etanol gav produktionsrekord för Domsjö fabriker

1:37 min

Förra året slog Domsjö fabriker produktionsrekord. Det positiva resultatet beror på tidigare investeringar enligt företaget. 

– Det här betyder att vi verkligen kan konkurrera, säger Christine Norberg, företagets produktionschef-

Enligt Christine Norberg beror det positiva resultatet på tidigare investeringar som har börjat bära frukt nu.

– Men det handlar också om ett fantastiskt fint engagemang från medarbetarna som gör att det fungerar så bra, säger hon.

Domsjö fabriker producerar lignin, etanol och specialcellulosa.  Produktionen av lignin, som bland annat används som tillsattsmedel i betong, och produktionen av etanol, som exempelvis kan användas till spolarvätska, har aldrig varit så stor som år 2013.

– Det här betyder att vi kan konkurrera runt om i världen. Det är väldigt viktigt eftersom det här är en växande marknad och då är det viktigt att vi gör bra ifrån oss, säger Christine Norberg.

2013 var ett bra år men just nu är företaget, enligt Christine Norberg,  inne i en mer besvärlig period.

– Förhoppningsvis kommer det att bli bättre framöver men just nu är marknaden tuff, säger hon.

Är det  en knepig bransch?

– Nej, inte knepig. Branschen är faktiskt väldigt utmanande. Eftersom mer och mer kläder görs av viskos istället för bomull så är vår specialcellulosa, som går till viskosindustrin, ett bra komplement, säger Christine Norberg. 

– Enligt prognoserna kommer det att bli mer och mer specialcellulosa, men eftersom prognoserna är så positiva så är det fler som går in i den marknaden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista