Landstinget Västernorrland Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland

"Det är för lätt att läsa en patientjournal"

Lena: Jag känner mig sviken och kränkt
2:08 min

Allt fler patienter spärrar sina journaler. I Västernorrland har omkring 250 personer valt att spärra. Lena spärrade sin journal efter att bekanta till henne läst innehållet. 

Har du funderat över att spärra din journal? Kommentera! 

– Jag tänkte att det inte var sant. Den här personen, vårdpersonalen, hade ju kunnat fråga mig rätt ut, eftersom vi kände varandra, säger Lena. 

Hon valde att spärra sin patientjournal och begärde ut loggen på vilka person som varit inne och innehållet i hennes journaler. I loggen hittade hon namn på människor hon är bekant med privat och som jobbar inom vården, och som varit inloggade.

Hur ser du på det här?

– Jag tänker att det är för lätt att gå in och titta på sina anhöriga, sig själv, sina barn och sina bekanta. Någonstans verkar det vara vedertaget att man på en liten ort tycker att det är okej att gå in och titta på sin mammas journal till exempel. Men det är ju ett brott, säger Lena. 

– Jag känner mig sviken och kränkt och litar inte på vårdpersonal längre, säger Lena. 

Lena Öhlund som är informationssäkerhetschef på landstinget i Västernorrland tycker att säkerheten är tillräcklig och berättar att varje månad görs stickprover för att kontrollera om obehöriga varit inne och läst journaler.

– Vi gör ungefär 200 stickprov varje månad. Någon enstaka gång kan vi hitta någonting vi själva går till vidare utredning på för att se om det stämmer. Vi har avskrivit i huvudsak alla fall, säger informationssäkerhetschef Lena Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".