"Det är första gången som en person i Västernorrland stängs av", säger Jonas Lindström, supporterpolis i Örnsköldsvik. Foto: Billy Abraha

Modo-supporter portas från hockeymatcher

Polisen: "Det är tack och lov inte så vanligt"
1:51 min

En 23-årig man från Örnsköldsvik portas från alla SHL-arenor. Anledningen är att han störde ordningen och säkerheten under en match i november genom att tända en bengalisk eld.

– Jag känner mig ångerfull, säger han.

Det var den 30 november som en 23-årig man från Örnsköldsvik var i Skellefteå för att titta på hockeymatchen mellan Skellefteå AIK och Modo. Mannen störde ordningen och säkerheten genom att tända en bengalisk eld.

På grund av det faktum att mannen tände en bengal, och att han sedan tidigare även är klassad som en risksupporter hos polisen har gjort att åklagarkammaren i Sundsvall har utfärdat ett tillträdesförbud till alla SHL-arenor fram till 27 april i år. Han blir dessutom avstängd av ligan i ett år framåt.

Det är första gången som en person i Västernorrland portas.

– Ja, här i Västernorrland är det tack och lov inte så vanligt. Det här är första fallet som vi har haft. Lagstiftningen kom till 2005, och efter en inkörningsperiod så har den börjat användas mer och mer, säger Jonas Lindström, supporterpolis i Örnsköldsvik.

23-åringen säger till P4 Västernorrland att han var alkoholpåverkad och inte minns något från händelsen.

– Jag känner mig ångerfull och mår skitdåligt just nu.  Det känns pinsamt och jag fattar vilken skada det här gör för Modo, säger han.

Enligt Jonas Lindström är det svårt att ha koll på att en person som är portad inte kommer in på arenan.

– Det är polisen och den arrangerande föreningen som måste ha ögon och öron öppna. Personen vet att han är avstängd från arenorna men skulle kunna smita in ändå, säger han.

Som lagstiftningen ser ut i dag är det förbjudet att registrera avstängda personer och det gör arbetet mycket svårare, enligt Jonas Lindström.

– Jag upplever det som ett problem i nuläget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".