Mjölkkor i ladugård. Foto: Karin Malmhav/SvD/TT

Norrmejerier säger nej till mjölkbönder

1:32 min

Det är många mjölkbönder från Medelpad, Jämtland och Härjedalen som hör av sig till Norrmejerier och vill leverera mjölk, men företaget får oftast säga nej . Anledningen är att anläggningarna är fulla.

Stig Högberg, som är knuten till Arla, hörde av sig till Norrmejerier för ett år sedan. Eftersom mjölkpriset hos Arla var så lågt ville han byta till Norrmejerier.

– Då kunde de inte de ta emot några nya leverantörer. Att vilja göra något som ändå inte går mår man inte bra av så jag har slagit det ur hågen, säger han. 

Den sydligaste platsen där Norrmejerier hämtar mjölk idag ligger mellan Härsnösand och Timrå. Men det är ingen gräns som är huggen i sten, utan det som styr är var medlemmarna, alltså mjölkleverantörerna, bor.

Enligt Norrmejerier händer det varje månad att mjölkbönder från andar mejerier hör av sig och vill leverera mjölk. Men de senaste åren har bönderna allt som oftast fått ett nej som svar.

– Vi kan inte ta emot dem för vi har tillräckligt med mjölk just nu. Det hade varit bra om alla norrländska mjölkbönder var medlemmar i Norrmejerier men vi måste ha avsättning för mjölken så det fungerar inte i praktiken, säger Bo Rasmusen, VD på Norrmejerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista