1 av 2
Totalstopp även på gamla E4 vid 13-tiden. Lyssnarbild. Foto: Pierre Mähler
2 av 2
"Äntligen ute på E4" skrev Rebecca, en av de som suttit fast i långa köer på E4 söder om Högakustenbron efter tankbilsolycka. Lyssnarbild. Foto: Rebecca Fredriksson

E4 avstängd i fem timmar efter tankbilsolycka

1:38 min

Trafiken på E4 var helt avstängd i flera timmar idag efter en tankbilsolycka söder om Högakustenbron. Trafiken leddes om via gamla E4 under sanering- och bärgningsarbetet som drog ut på tiden. Först vid 15-tiden öppnades E4 igen. 

Det var på grund av risken för brand som trafiken var helt avstängd under saneringsarbetet. Ett hundratal liter etanol hann läcka ur tankbilen som sladdat in i ett vajerräcke. 

– Vi vill inte riskera en gnistbildning. Det är dubbdäck och kedjor under bärgningsarbetet som kan bilda gnistor, säger räddningstjänstens insatsledare Per Hamrén.

Etanolen tankades över i en ny tankbil, men bärgningen av släpet och bilen kommer ske senare i kväll. Olyckan inträffade i södergående körfält i höjd med Oringen och bilisterna uppmanas ta det lugnt på sträckan så länge tankbilen står kvar på platsen.

Under saneringsarbetet fastnade flera lastbilar i snön på gamla E4 som fungerade som alternativ väg under tiden E4 var helt avstängd. Till och från var det totalstopp även där. Polisen uppmanade till försiktighet då väglaget var besvärligt och vägen inte är fullt ut anpassad till all trafik som tvingades ta den här vägen under flera timmar. 

Biltrafiken söderut leddes om till gamla E4 i höjd med Utansjö, och trafiken norrut gick in på gamla E4 vid Överdal. 

15.36 Bärgningen av tankbilen kommer ske senare i kväll.

15:11 Trafiken släpps på i båda riktningar på E4. Tankbilen väntar fortfarande på bärgning. 

14:37 Trafiken norrut släpps på igen på E4. Trafikanter söderut omdirigeras. 

14:07 Tankbilen är tömd på etanol och bärgningsarbetet kan påbörjas.

13.10  Flera lastbilar fastnar på gamla E4 dit trafiken är hänvisad under bärgningen av tankbilen. Totalstopp även här till och från.

12.16 Flera lastbilar står stilla på Högakustenbron. Begränsad framkomlighet. 

11.10 Flera långtradare har stannat på E4 söder om Högakustenbron eftersom det är stopp för tung trafik på alternativa vägen. Nedsatt framkomlighet.

10.50 Bärningsarbetet på E4 beräknas ta 3-4 timmar. Kan vara klart tidigast vid 14.30-tiden. 

10.35 Lastbil fastnar i snön på den alternativa vägen söderut. Begränsad framkomlighet.

9.45 E4 stängs av på grund av brandrisk. Trafiken leds om. 

9.20 Olycka med tankbil som kört in i vajerräcke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista