1 av 2
Foto: Jessica Gow / Scanpix
2 av 2
Anna Reynberg Sjölund har ett möte inplanerat med personalen på Björkhem. "Vi måste lösa detta", säger hon. Foto: Billy Abraha

Larmar om äldre som får sömnmedicin när personal inte hinner med

1:30 min

De äldre på Björkhems vård och omsorgsboende i Gideå får sömnmedicin och lugnande istället för trygghet och mänsklig kontakt av personalen. Det är en konsekvens av underbemanning på boendet under nattetid.

Nu har anställda skickat ett brev till ansvariga på Örnsköldsviks kommun där de skriver att de inte har möjlighet att finnas till hands för de äldre och att de nu vill ha en utökad nattbemanning.

Istället för att sitta ner med de äldre och bidra till en trygg miljö så får de sömnmedicin och lugnande, skriver personalen i skrivelsen.

– Jag har tagit den här skrivelsen på allvar. Det är därför jag vill täffa personalen och prata med dem om hur de känner, så att vi kan lösa detta på bästa sätt, säger Anna Reynberg Sjölund, chef för äldreboendena i Örnsköldsviks kommun.

Som det ser ut idag jobbar två personer per natt på boendet. De ska ha hand om 30 äldre personer, som är uppdelade på tre våningar. Personalen vill istället ha en nattbemanning på minst tre personer. På så sätt finns möjligheten att ha en person på varje våning, vilket skulle bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen och skapa en tryggare miljö för de äldre, enligt personalen.

Personalen skriver också att det har installerats olika typer av larm, som exempelvis dörrlarm, på grund av det bor många dementa på boendet. Det tillsammans med alla trygghetslarm gör att larm kan missas eller att de som larmar kan få vänta onödigt länge på att få hjälp. Trots att det finns trygghetslarm händer det att äldre inte får hjälp att komma till toaletten i tid.

Anna Reynberg Sjölund säger att det är ett problem om man ersätter den mänskliga kontakten med mediciner, och att  kommunen har påbörjat en kartläggning över situationen på Björkhem.

– Om kartläggningen visar att det finns anledning till att bemanna upp så måste enhetschefen ta anvsvaret att göra det, så att vi säkerställer patientsäkerheten hela dygnet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista