1 av 2
En av grupperna som lär sig svenska på Sambiblioteket i Härnösand. I mitten Terttu Pettersson som frivilligt ställer upp som lärare. Till vänster om henne Helal Abtahi som är den enda som talar lite svenska. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Bibliotekarie Barbro Franzén visar upp den lärobok man använder. Foto Ulla Öhman

Asylsökande lär sig svenska på biblioteket

Asylsökande lär sig svenska på biblioteket
1:39 min

Inte förrän man fått sitt uppehållstillstånd har man rätt att lära sig svenska på sfi, svenska för invandrare. Men eftersom många har bråttom att börja lära sig språket så arrangerar biblioteken svenskakurser för asylsökande.

På sambiblioteket samlas två dagar i veckan asylsökande som vill lära sig svenska.

Barbro Franzén som är bibliotekarie berättar:

– Det var i våras när det började komma allt fler asylsökandet till Härnösand och till Västernorrland som vi också började få allt fler frågor här i informationsdisken på biblioteket om hur man skulle kunna lära sig svenska. Som asylsökande har man ju inte rätt att gå sfi.

--Jag funderade och jag hade också fått idéer från biblioteket i Kramfors där man har haft svenskundervisning för asylsökande. Så jag började leta efter svenskar som kunde ställa upp som lärare.

Nu finns 12-14 frivilliglärare i Härnösand, många av de är dessutom före detta lärare på riktigt berättar Barbro. Tillsammans tar de hand om grupper av asylsökande som kommer varje vecka för att lära sig svenska. 

Just nu är det ett femtital men omsättningen är stor eftersom en del får uppehållstillstånd och får börja i sfi medan andra får nej och måste lämna landet.

Även ett studieförbund i Härnösand har engagerat sig och har också grupper igång. Likaså har man liknande upplägg på flera bibliotek i länet , bland annat Kramfors och Resele.

Helal Abtahi kom från Bangladesh för ett år sedan och är den enda i sin grupp som pratar lite svenska. Han berättar att flera av de andra bara har vistats här i några dagar och att det är svårt med språket innan man blir van.

Just när vi besöker den här gruppen så håller de på att lära sig om olika smärre sjukdomar och hur man till exempel kan säga att man har ont i huvudet eller att man blöder ur fingret. Läroboken är som ett enkelt lexikon med bilder för alla ord och uttryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".