1 av 2
Paket med syntetiska drogen Spice. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
2 av 2
Tullbeslag av drogen Spice. Foto: Leif R Jansson/TT

Spice ökar bland tonåringar

6:29 min

Spice är en av de droger som ökar mest bland tonåringar. Drogen, som kommer i ett hundratal olika varianter, kallas också syntetiskt cannabis och de flesta varianterna har ännu inte blivit narkotikaklassade.

Spice har också den egenskapen att inte ge utslag på den typ av drogtester som används idag. Marie, som är mamma till en nu 15-årig dotter, började misstänka att att dotterns personlighetsförändring faktiskt berodde på droger.

– Hon fick många nya kompisar, men det uppstod en rastlöshet hos henne. Det var mycket spring. Hon blev också sluten på ett annat sätt, säger Marie.

Maries farhågor blev verklighet när en annan förälder hittade spice hemma och Marie kunde via sin dotters facebook konstatera att hennes dotter både hade köpt och använt drogen. Men när Marie pratade med sin dotter blev dottern både arg och kränkt.

– Hon förnekade det. Hon blev helt rosenrasande och oerhört kränkt. Hon tyckte att det var en fruktansvärd anklagelse och då fick jag dåligt samvete, säger hon.

Marie hittade tillsist spice på dotterns rum. Hon lämnade in det spice som hon hittade till polisen som tog emot det för analys och skickade en anmälan till socialtjänsten. Något som senare skulle visa sig vara till stor hjälp.

Idag använder Maries dotter inte droger längre, det är ingen garanti men det är en bra start.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista