Siv Norberg och Magnus Lemon jobbar på SJ:s callcenter i Ånge. Foto: Ingrid Engsted Edfast/SR

SJ lägger all kundtjänst i Ånge

1:33 min

I förmiddags presenterade SJ ett stort sparpaket. Istället för att lägga ner väljer SJ att lägga all kundtjänst i Ånge. 

Hur ser du på SJ:s sparpaket? Kommentera! 

Bolaget har fattat beslut om att koncentrera all kundtjänstverksamhet till SJ Contact Center i Ånge. 

– Vi har ju svävat mellan hopp och förtvivlan många gånger och vi lyckades ännu en gång stanna kvar, säger Siv Norberg, som jobbat på callcentret i Ånge i över 20 år. 

Hur var reaktionen bland era arbetskamrater idag?

– De var ju inte positiva  morse, och då beskedet kom var det många som inte förstod att vi fick vara kvar och sen kom glädjetårarna, säger Siv Norberg. 

SJ väljer att istället lägga ner Contact Center i Tranås med 95 tillsvidareanställda.

– Vi tänker självklart på Tranås och alla resebutikerna som kommer läggas ner. Jag ser det här som ett steg i fel riktning för svensk järnväg, säger Magnus Lemon, en av de anställda på callcentret i Ånge.

På fyra år har antalet inkommande samtal till SJ:s kundtjänst gått från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner, en minskning med 44 procent, enligt bolaget. 

SJ behöver både sänka sina kostnader och investera för framtiden och därför kommer bolaget minska sina kostnader med en miljard på tre år. Varslet idag påverkar inte planerad tågtrafik, uppger bolaget.

Totalt varslar SJ 400 anställda. Inom administrationen varslas 237 tillsvidareanställda, i huvudsak på huvudkontoret i Stockholm samt i Göteborg, Malmö och Krylbo.

Sjutton resebutiker med sammanlagt 68 tillsvidareanställda kommer att läggas ner runt om i landet. Resebutikerna i Sundsvall, Arlanda, Stockholm, Göteborg och Malmö berörs inte av varslet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista