40 elhybridbussar till Sundsvall. Foto: Mikael Hermansson/ SR-Västerbotten

Elhybridbussar börjar rulla i Sundsvall i sommar

1:51 min

Elhybridbussar ska börja trafikera Sundsvalls gator. Omkring 40 nya bussar har köpts in och till sommaren tas de första i drift. Sofie Gustavsson stod i en busskur på Navet i Sundsvall och gillar att bussarna nu blir mer miljövänliga.

Vad tycker du om satsningen på elbussar? Berätta och diskutera i kommentarsfältet!

De nuvarande osande dieselbussarna i Sundsvall kommer att stängas av och ersättas av ett vinande ljud från en mer miljövänlig elhybridbuss.

– Passagerarna kommer att åka i en buss som går jättetyst och med egentligen inga utsläpp, säger Christer Tarberg är kollektivtrafikchef på Sundsvalls kommun.

Miljön längs busslinjerna, främst i centrala Sundsvall, kommer att påverkas positivt.

– Den kommer att bli mycket bättre eftersom de här bussarna endast kommer att köra på eldrift genom centrala delarna av Sundsvall, säger Tarberg.

Elhybridbussarna fungerar så att de går på en elmotor i upp till 20-25 kilometer i timmen och sedan tar en motor med biodiesel över. Men det finns redan planer att i framtiden helt bygga om bussarna till 100 procent eldrift.

– Volvo som tillverkar bussarna har planer på att bygga en buss med endast eldrift. Så om det går är vi intresserade att våra bussar elhybridbussar ska konverteras om några år, säger Christer Tarberg,

På busstationen Navet i Sundsvall ligger dieselavgaserna tungt. Några som tycker det är jobbigt med den dåliga luften och bullret är Gunvor och Sonny.

– Ja så blir det när bussarna står på hela tiden. Speciellt nu när det är kallt, säger Gunvor. Så det blir bra med de nya bussarna när det inte blir några avgaser här på Navet, säger Sonny Jorbe i Sundsvall.

Upphandlingen för busstrafiken i Sundsvall kostar omkring 130 miljoner kronor per år och körs av bolaget Nobina fram till år 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista