Fler kan få spara i Scenkonstbolaget

11 min

Bertil Lindström (M), ordförande i Scenkonstbolaget och Ingmar Virta, skådespelare i Teater Västernorrland i debatt. Om inte ekonomin blir bättre finns det risk att det blir fler uppsägningar säger Bertil Lindström.

Sedan 1996 har antalet skådespelartjänster halverats på Teater Västernorrland och även flera teknikerjobb har lämnats vakanta. Det står nu klart att Teater Västernorrland ska gå runt med 18 anställda och ett antal frilansar.

Nästa vecka ska Scenkonstbolaget redovisa sitt bokslut för styrelsen.

Scenkonstbolaget i Västernorrland är: Nordiska kammarorkestern, Musik i Västernorrland, Norrdans, Film i Västernorrland och Teater Västernorrland. Aktiebolaget bildades 2009 och ägs till 60 procent av Landstinget Västernorrland och till 40 procent av Sundsvalls kommun.

Tanken med Scenkonstblaget var att effektivisera administrationen och erbjuda fler gemensamma evenemang. Ett krav var att den offentligt finansierade kulturen skulle nå fler delar av länet, och i högre grad nå barn och ungdomar. Scenkonstbolagets planer på ett gemensamt scenkonsthus har ännu inte genomförts.

Lotte Nord

070-101 55 12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista