Mark Ärnström och Mariana Högberg diskuterar gymnasieval med studievägledare Anna Åsard. Foto Ulla Öhman

Nu ska niorna välja till gymnasiet

Många tycker det är svårt att välja
1:22 min

Nästa vecka ska ungefär två och ett halvt tusen niondeklassare i Västernorrland ha gjort sitt gymnasieval. Men många tycker det är svårt och väntar till sista minuten.

Hur viktigt är det här valet? Vilka råd ger du som förälder till din tonåring? Tipsa och diskutera i kommenteringen! 

Mark Ärnström och Mariana Högberg går båda årskurs nio på Landgrensskolan i Härnösand och ska nu göra sitt gymnasieval.

De har båda redan bestämt sig;  Mariana visste redan efter sjuan att hon ville gå VVS och Fastighet för att bli rörmokare och Mark bestämde sig för någon månad sedan att han ska gå estetprogrammet med inriktning mot teater.

Men många andra är stressade inför valet.
--Det är väldigt svårt för många att  bestämma sig, säger Mariana. Många har många intressen och vill kanske gå fotbollslinjen eller nått annat i Sundsvall men samtidigt vill de gå kvar här i Härnösand med sina kompisar.

– Jag vet att många kompisar är jätteoroliga för det här. Många kommer att välja sista dagen, i panik, säger Mark. Men det är viktigt att man väljer nått man trivs med för det handlar om tre år av ens liv.

– Många tror att det här valet är livsavgörande men det är det inte, säger Anna Åsard. De flesta byter yrke någongång under livet. Jag brukar säga att man ska se till att man har en bra grund att stå på efter gymnasiet. Vi pushar alla att läsa in  en grundläggande behörighet till högskolan även om man går ett yrkesprogram

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".